KUMPULAN U.K’S TAMPIL DENGAN KONSERT PERTAMA BUAT JULUNG KALINYA

Inspirasi Destinasi Menarik Percutian Impian > ATTRACTION > KUMPULAN U.K’S TAMPIL DENGAN KONSERT PERTAMA BUAT JULUNG KALINYA

KUMPULAN U.K’S TAMPIL DENGAN KONSERT PERTAMA BUAT JULUNG KALINYA

Pada awal 1990-an, terdapat banyak persaingan di kalangan lakonan pop rock. Exist, Slam, Visa, dan Damasutra misalnya mampu mendominasi dan menjamin nama mereka dalam dunia rakaman dan industri muzik tanah air ketika itu.

Siapa sangka bahawa U.K’s, yang pada asalnya dikenali sebagai Ukays, telah berjaya memantapkan diri mereka sebagai kumpulan muzik terkemuka dengan populariti yang sangat besar di seluruh Asia Tenggara, khususnya di Malaysia, Indonesia, Singapura dan Brunei?

Tinggal Irama (1989), Mencari (1992), Bisa Berbisa (1994), Tajam Menikam (1995), Panas Berpanjangan (1996), Cuma Aku Yang Hidup (1997), dan Pijar Kasmaran (1998) merupakan tujuh album studio yang dihasilkan oleh Kumpulan muzik Saari Amri (2000).

Album ketiga mereka, Bisa Berbisa, menjadi rekod terlaris di Indonesia, terjual 400,000 salinan, dan album keempat mereka, Tajam Menikam (1995), menjadi album terlaris di Indonesia, terjual 700,000 salinan, melonjakkan band itu hingga terkenal di peringkat antarabangsa .

Selain Climate, United Kingdom ialah sebuah kumpulan rock pop dengan pelbagai lagu hit, lagu pembunuh dan lagu yang mudah untuk dinyanyikan. ‘Engkaulah Satu-satunya,’ ‘Seksa,’ ‘Sebak,’ ‘Tergamak Kau,’ ‘Pahit Akan Manis Akhirnya,’ ‘Siapa Yang Mencuri Cintamu,’ ‘Apabila Dirimu Dicintai,’ dan ‘Sana Menunggu Di Sini Menunggu ,’ hanyalah beberapa lagu mereka. lagu.

KONSERT REUNION 25 TAHUN U.K’s akan dianjurkan bagi memperingati 25 tahun penglibatan mereka dalam artis rakaman negara dan akan menampilkan beberapa tetamu istimewa bertempat di Panggung Sari, Istana Budaya pada dua malam berturut -turut bermula 17 Jun sehingga 18 Jun 2022.

KONSERT REUNION U.K 25 TAHUN anjuran Mac Training Sdn Bhd dan RCD Concepts Sdn Bhd ini bakal menyaksikan perjumpaan semula ahli kumpulan asal U.K iaitu Mohd Azmir Muhammd Yusuf atau Amir sebagai vokalis, Rozdenil Toni (Denil) sebagai gitaris, Mohd Saleh Mohd Alias (Olley) sebagai pemain bass, dan Amiruddin Sharif (Amir).

Acara yang berlangsung selama dua jam itu menampilkan 25 buah lagu yang dibawakan oleh Amir dan rakan-rakannya itu turut dibantu oleh dua pengarah muzik terkenal, Mohd Rafi Bin Shafie (Rafi) dan Ahmad Firdaus Mahmud (Firdaus), serta pemain gitar jemputan Mustafa Kamal Ahmad (Mus Satira).

Tiga pemuzik terkenal ini, menariknya, antara artis yang kerap mengambil bahagian dalam hampir semua proses rakaman studio di United Kingdom dibantu oleh Allahyarham Izhar selaku penyusun muzik.

Rafi dan Firdaus bukan sahaja Pengarah Muzik, tetapi juga pemuzik jemputan dengan kumpulan Mohram, termasuk Mohar dan Ramli, serta kumpulan vokal latar terkenal Jad Lobo.

Apabila Pengarah kreatif Shamsul Cairel dan Pengarah Teknikal terkenal Dato’ Sri Rozaimi Che Di, yang juga Pengarah Urusan RCD Concepts Sdn Bhd, menyentuh KONSERT REUNION U.K. 25 TAHUN ini, ia menjadi lebih bermakna.

Samirah Hambali, penerbit, menyatakan bahawa penerbit Mac Training Centre Sdn Bhd dan RCD Concepts Sdn Bhd amat berbesar hati untuk menganjurkan konsert untuk kumpulan U.K, yang pertama kali dipentaskan.

“U.K’s adalah sebuah nama yang besar dan mempunyai pengikut yang ramai bukan sahaja di Malaysia tetapi juga di negara jiran tetangga.

“Pasti ramai yang teruja dan sudah lama menantikan sebuah konsert berskala besar daripada U.K’s ini yang pastinya akan menghiburkan serta dapat membangkitkan semula nostalgia kehebatan kumpulan U.K’s pada suatu masa dahulu.

“Pihak kami juga mengalu-alukan kesediaan mana-mana pihak korporat yang sudi menaja KONSERT U.K’S REUNION 25 TAHUN ini sebagai sebahagaian daripada projek atau kempen Tanggungjawab Sosial Korporat (CSR) bagi membuka ruang dan peluang kepada warga seni baik di depan tabir mahupun di belakang tabir untuk bekerja semula setelah lama terkesan akibat pandemik,” katanya.

Sementara itu, Amir, vokalis dari U.K’s, menyatakan semangatnya terhadap prospek mengadakan konsert berskala besar di venue berprestij seperti Istana Budaya.

“Seperti yang kita semua sudah sedia maklum, beraksi di Istana Budaya adalah impian setiap artis rakaman dan peluang seperti ini tidak harus dilepaskan U.K’s. Peluang beraksi di Istana Budaya dapat membuktikan lagi pencapaian dan tanda aras yang lebih tinggi dalam kerjaya muzik kami selama ini.

“Saya percaya konsert ini memang cukup dinantikan peminat-peminat setia yang selama ini membesar dengan lagu-lagu U.K’s. Setiap lagu pastinya mempunyai nostalgia tersendiri buat mereka.

“Lagu-lagu U.K’s memamg mempunyai impak yang tersendiri. Ada mendengar lagu U.K’s kerana putus cinta. Yang bercinta kerana lagu U.K’s pun ada. Semua orang punya nostalgia masing-masing dengan lagu U.K’s,” katanya.

Disebabkan mereka mempunyai banyak lagu hit, Amir berkata sukar untuk memilih 25 lagu untuk dipersembahkan pada majlis itu nanti.

“Dari awal lagi, kita sudah senaraikan lebih daripada 30 buah lagi dan untuk memilih 25 buah lagu daripada senarai ini cukup memeningkan, apatah lagu ia perlu diaturkan mengikut kesesuaian segmen dan repertoire.

“Tapi, apa yang boleh saya katakan di sini, semua lagu-lagu hit U.K’s jadi jadi kegemaran setiap peminat, kita akan nyanyi dan persembahkan”, tambahnya lagi.

KONSERT REUNION U.K 25 TAHUN ini diadakan bukan sahaja untuk memperingati kejayaan dan jatuh bangun U.K dalam kerjaya muzik mereka, tetapi juga untuk memberi penghormatan kepada Saari Amri, yang melodinya yang menusuk telah meningkatkan populariti U.K. .

Ia sebenarnya diadakan sebagai penghormatan kepada peminat setia U.K di Malaysia, Indonesia, Singapura, dan Brunei, yang sangat menyokong usaha muzik kumpulan itu.

Semasa konsert itu, Saari Amri akan membuat persembahan bersama U.K dalam satu penghormatan khas, yang turut diiringi oleh Dewan Talian (OSK) Orkestra Simfoni Kebangsaan Malaysia.

Nasional FM, F&N Beverages Marketing Sdn Bhd, Perak Agrotourism Resort (Patro), Angsana Travel & Tours, iLasso Tickets, Acoustic and Lighting System Sdn Bhd, Seinnheizer Asia, Heaven Studio, Scream Studio, Premiera Hotel Kuala Lumpur dan Istana Budaya adalah antara rakan kongsi strategik yang menyokong konsert reunion U.K’s selama 25 tahun ini.

Nazrin Shah Tailor, Butik First Time Around, Marsita Catering, Pak Tam Sri Corner, dan Johans Corner adalah antara rakan kongsi utama yang membantu.

Tiket menyaksikan konsert ini berharga RM99 9, RM777, RM555, RM333 dan RM111. Sebarang pertanyaan mengenai tiket, hubungi Hotline: 03-21706333/ (WhatsApp): 01113297822 atau layari http://ilassotickets.com.