Mahu rambut bergaya perlu ikut cara ini

Mahu rambut bergaya perlu ikut cara ini

Spread the love

LELAKI turut perlu mendapatkan penjagaan rambut. Sama ada rambut anda panjang, pendek, lurus atau kerinting. Rutin penjagaan rambut ini sama seperti wanita. Jika rambut anda sihat, gaya rambut yang ditampilkan akan bertahan lebih lama dan kelihatan lebih baik.

Antara rutin penjagaan boleh diamalkan;

1. Elak klorin

Air yang mengandungi klorin contohnya kolam renang, akan membuatkan rambut anda kering, rapuh dan berkelumumur. Jadi jika anda mandi di kolam renang bersihkan rambut dengan air bersih atau penutup kepala sebagai alternatif ketika mandi.

2. Pilih syampu ‘clarifying’

Apabila rambut anda kusam dan tidak bermaya. Dapatkan syampu yang boleh mengembalikan sinar rambut atau ‘clarifying’. Selain anda boleh gunakan cuka putih untuk membilas rambut. Cuka ini dapat mengimbangi tahap pH rambut.

3. Hadkan membasuh rambut

Jangan cuci rambut terlalu kerap dalam masa seminggu. Mungkin dua atau tiga kali seminggu. Ini bagi memastikan rambut tidak kehilangan minyak penting daripada kulit kepala.

4. Jangan terlampau guna produk rambut

Jangan guna terlalu banyak gel rambut, semburan dan produk rambut. Ia akan membuatkan rambut anda kelihatan sarat dan tidak sihat. Minimakan penggunaan produk ini dalam sehari.

5. Elak pakai topi ketat

Jangan pakai topi terlampau ketat. Ia boleh menyebabkan keguguran rambut, kehilangan rambut dan rambut anda juga akan berbau.

6. Jangan sikat rambut tutup kawasan botak

Rambut yang sikit sehingga menampakkan kawsan botak. Anda malu dan mula menyikat rambut untuk menutup kawasan yang botak. Jangan berbuat demikian lebih elok anda dapatkan potongan rambut yang sesuai dengan penampilan rambut yang nipis itu.

7. Keringkan rambut perlahan-lahan

Rambut yang basah mudah untuk terdedah kepada kerosakan. Untuk itu selepas mandi jangan menggosok rambut basah menggunakan tuala dengan kuat. Ia boleh merosakkan rambut. Untuk mengeringkannya anda hanya menekap rambut secara perlahan-lahan bagi mengelakkan memberi tekanan pada kulit kepala.

8. Perapi telur

Cara berkesan untuk menyejukkan rambut dan menguatkan akar rambut. Ini kerana telur mengandungi protein dan mineral yang diperlukan oleh rambut.

9. Basuh rambut dengan air sejuk

Mandian air sejuk dapat menghalang kapilari darah pada kulit kepala. Kapilari darah ini berperanan membawa nutrien penting dan aktif bagi memberi kesan optimum dan menghalang membawa kesan buruk kepada kesihatan rambut.



Sumber

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge