‘Rahsia Petua’ Memperlihatkan Keindahan Gabungan Bangsa Malaysia

‘Rahsia Petua’ Memperlihatkan Keindahan Gabungan Bangsa Malaysia

Barisan Penyanyi ‘Rahsia Petua’

Pada 16 Ogos 2023, di Kuala Lumpur, Universal Music Malaysia telah membawa suatau kelainan dengan pelancaran lagu unik yang bertajuk ‘Rahsia Petua’, sempena Hari Kebangsaan dan Hari Malaysia 2023. Lagu ini menghulurkan daya tarikan budaya yang pelbagai dan semangat perpaduan di kalangan rakyat Malaysia.

Yang lebih memukau, lagu ini melibatkan penyanyi dari berbilang bangsa, termasuk Melayu, Cina, India, dan juga dari Sabah. Seniman-seniman terkenal dalam arena muzik Malaysia seperti Kmy Kmo, Luca Sickta, Nicole Lai, Psychomantra, dan Benzooloo turut memberi kehidupan kepada lagu ini.

Kmy Kmo & Luca Sickta

Muzik ‘Rahsia Petua’ telah dicipta secara eksklusif untuk memancarkan keindahan melodi serta memuliakan kepelbagaian budaya, sekaligus merakam semangat perpaduan di tengah-tengah masyarakat Malaysia. Menurut Luca Sickta, selaku pengarah muziknya, kecemerlangan hasil karya ini muncul daripada kombinasi bakat yang unik daripada pelbagai etnik.

Proses rakaman ‘Rahsia Petua’ telah dijalankan di lokasi-lokasi terpilih, seperti Studio Kota Kinabalu untuk Benzooloo, Studio Mass Music di Petaling Jaya bagi Nicole Lai dan Psychomantra, serta Studio LS and Beats di Shah Alam untuk Kmy Kmo dan Luca Sickta.

Bagi Nicole Lai dan Psychomantra, lagu ini merupakan pengalaman pertama mereka menyanyikan dalam Bahasa Melayu. Semangat penyatuan yang dipersembahkan melalui lagu ini telah menghasilkan karya yang mengasyikkan dalam aspek melodi serta lirik yang menarik dan mudah diingati oleh pendengar. Namun, Psychomantra menghadapi cabaran semasa proses rakaman, di mana beberapa bahagian lirik bahasa tertentu perlu diulang untuk memastikan kelaziman serta maksud dari hasil produksi lagu ini dapat disampaikan kepada pendengar.

Kmy Kmo, sebagai penulis lagu dan pencipta melodi, percaya bahawa melodinya yang dihadirkan oleh Nicole Lai telah diubah suai dengan mempertimbangkan pelbagai faktor seperti keserasian korus, vokal, dan kelangsungan lirik bagi penyanyi lain.

Video muzik hasil ciptaan daripada Cinemalaya ini telah diterokai di lokasi-lokasi menarik di Kuala Lumpur dan Selangor, termasuk Bangunan Sultan Abdul Samad, Batu Caves, dan Thean Hou Temple. Sementara itu, rakaman video Benzooloo dilakukan di Kundasang dan Kota Belud, Sabah, untuk menggambarkan kecantikan Gunung Kinabalu yang menjadi tarikan utama dalam arena pelancongan Malaysia, menyerlahkan penggambaran visual yang menarik serta permainan warna yang memukau.

Nicole Lai

Nicole Lai, penyanyi wanita Cina yang unik dalam lagu ini, berharap bahawa pesan dan kata-kata dalam lagu ‘Rahsia Petua’ akan diterima dan dirasai oleh semua pihak yang mendengarnya.

Lagu ‘Rahsia Petua’ diperkukuhkan lagi dengan sokongan rangkaian kafe tempatan Secret Recipe.

Bagi mereka yang ingin menikmati ‘Rahsia Petua’, lagu ini telah diwujudkan di pelbagai platform digital seperti Spotify, Apple Music, Deezer, dan YouTube Music. Video muzik pula boleh ditonton di saluran YouTube Universal Music Malaysia.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge