World #QuranHour budaya amalan membaca al-Quran

World #QuranHour budaya amalan membaca al-Quran

IPOH – Polis Perak menyokong penuh program interaksi World #QuranHour yang akan bersiaran secara langsung pada 13 Mei ini bersamaan 20 Ramadan.

Ketua Polis Perak, Datuk Razarudin Husain berkata, inisiatif digerakkan Yayasan Warisan Ummah Ikhlas (WUIF) itu merupakan aktiviti yang baik dalam membudayakan amalan membaca al-Quran.

“Pada 20 Ramadan ini, kita akan adakan World #QuranHour atas sumbangan pewakaf-pewakaf ini. Terima kasih kepada semua penyumbang,” katanya.

Ibu Pejabat Polis Kontinjen (IPK) Perak semalam menerima 1,500 naskhah al-Quran menerusi Program Wakaf Quran Mu’Jam.

Warga IPK Perak turut sedia menyokong inisiatif digerakkan WUIF.

Warga IPK Perak turut sedia menyokong inisiatif digerakkan WUIF.

Sumbangan tersebut disampaikan Sekretariat Projek Wakaf al-Quran WUIF, Hashim Anang dan turut dihadiri Penyelaras Rumah Ngaji Perak, Noor Mazlina Noor Shah.

Razarudin berkata, pihaknya akan memastikan semua naskhah al-Quran yang diterima diedarkan kepada semua bahagian dan Ibu Pejabat Daerah (IPD) negeri untuk dimanfaatkan sebaik mungkin.

World #QuranHour yang memasuki tahun ke-5 ini akan membawa misi Surah Ar-Rahman sebagai solusi mengembalikan keharmonian global, Reboot Global Harmony.

Selain Sinar Harian, program berkenaan akan bersiaran selama satu jam mulai jam 12 tengah hari menerusi empat stesen televisyen dan platform digital lain iaitu TV Alhijrah, RTM, Bernama TV, Astro Oasis dan Ideaktiv.Sumber