‘Sakit kepala yang mengubah hidup saya…’

ANDA sering sakit kepala dengan keadaan semakin teruk dari hari ke sehari? Rasa sakit dan keliru serta terdapat perubahan keperibadian seperti luar biasa agresif atau mempunyai perubahan mood yang ketara? Sering rasa mengantuk dan tidak sedar?

Awas… anda mungkin menghidap sedang berdepan gejala hematoma subdural!

Hematoma subdural adalah kumpulan darah di luar otak biasanya disebabkan oleh kecederaan kepala yang teruk. Pendarahan dan peningkatan tekanan pada otak dari hematoma subdural boleh mengancam nyawa.

Sesetengah hematoma subdural ada kala berhenti secara spontan; yang lain memerlukan pembedahan.

“Saya panik sedikit dan terus berfikir, ‘tengkorak saya sedang ditebuk dan saya terjaga!’. Ia juga pelik kerana saya terus mengharapkan merasa sakit. Saya bersabar, tetapi tidak ada apa berlaku.

“Saya dapat merasakan otot-otot bergerak ketika mereka mengeluarkannya. Ia adalah satu pengalaman yang sangat pelik. Doktor juga bercakap dengan saya. Dia bertanya mengenai diri saya dan hidup saya. Dia bertanya soalan matematik ringkas dan teka-teki, hanya untuk memastikan bahawa saya adalah koheren.”

Itu antara diceritakan penderita hematoma subdural, Sham Tiang Kang yang menjalani pembedahan berkaitan di Pusat Perubatan Sunway.

Bekas editor syarikat akhbar tempatan dari Pulau Pinang ini ingin berkongsi kisahnya dan perjalanan pengalamannya untuk membantu orang lain memahami dan mengenali kepentingan mendapatkan rawatan segera berhubung apa dialaminya.

Sangka strok

Tiang Kang tidak tahu bahawa beliau berdepan ‘beban’ penyakit itu sehingga awal bulan Ogos lalu apabila isterinya menyebut bahawa dia sering ‘senget’ di sebelah kiri ketika berjalan. Gejala-gejala berkaitan semakin meningkat dari masa ke masa, menyebabkan dia berfikir bahawa dia mengalami strok.

Pakar mengesyorkannya pergi ke Sunway Medical untuk imbasan CT mendapati bahawa ada gumpalan darah yang memberi tekanan pada otaknya, kecederaan yang mengakibatkan simptom yang sama dengan strok.

subdural

subdural

Tiang Kang diperkenalkan kepada Dr Ian Low sebelum pakar Neurologi itu merasakan tindakan segera perlu diambil sebelum perkara lebih serius berlaku kepada pesakitnya itu.

Apa dilihatnya bekuan darah itu agak besar dan perlu segera dirawat.

“Saya terkejut dan takut. Tapi Dr Low menenangkan saya. Katanya bahawa ‘pembedahan terjaga’ akan menjadi rawatan yang lebih baik. Ia bermakna saya akan terjaga semasa keseluruhan prosedur.

“Ia benar-benar menakutkan kerana saya terus berfikir bahawa saya akan mengalami banyak kesakitan. Dr Low menjelaskan manfaat menjalani pembedahan terjaga jadi saya memutuskan untuk mempercayai dia dan mengikuti nasihatnya. Semasa pembedahan, saya sedar apa berlaku di persekitaran saya, tetapi saya tidak merasa sakit. Saya lebih gementar daripada takut, tetapi Dr Low dan jururawat bercakap dengan saya sepanjang prosedur yang membantu saya tenang,” kongsi Tiang Kang.

Simptom hilang

Selepas keluar dari hospital hari selepas pembedahan dan hanya memerlukan beberapa hari rehat untuk pulih sepenuhnya, kini semua simptom dialaminya hilang selepas pembedahan.

Tiang Kang gembira dapat kembali kepada kehidupan normal selepas pembedahan pada bulan September lalu dan kini keadaannya sangat baik.

Dr Low telah membantu ramai pesakit selama bertahun-tahun dan berusaha untuk mencari pilihan rawatan yang paling akomodatif untuk disesuaikan dengan gejala dan masalah yang dihadapi oleh pesakit.

Amalan teknologi dan perubatan telah maju ke hadapan dengan pesat, yang membolehkan rawatan segera, tidak menyakitkan dan tepat untuk pesakit.

Dalam pemeriksaan seterusnya pada Oktober 2018, Tiang Kang menjelaskan bahawa tidak ada kesan sampingan yang berkekalan akibat pembedahannya. Dia kembali kepada rutin lama dan tidak mengalami masalah dengan tubuhnya atau pelbagai gerakan.

“Saya sangat bersyukur kerana saya mendapat peluang untuk menyelesaikan masalah ini lebih awal. Kemahiran doktor saya dalam mendiagnosis dan merawat masalah ini menyelamatkan nyawa saya. Ya, saya ketakutan, tetapi hasilnya untuk diri sendiri.”

#sihataktif

#sinarharianSumber

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *