Rangkaian klasik moden Triumph 2019

Rangkaian klasik moden Triumph 2019

FAST Bikes Sdn Bhd, pengedar rasmi motosikal jenama Triumph di Malaysia melancarkan lima model yang baharu untuk pasaran Malaysia pada tahun ini.

Mereka memperkenalkannya secara unboxing. Upacara itu antara lain menyaksikan kotak yang berisi motosikal itu dibuka di hadapan wakil media dan tetamu jemputan.

Rangkaian klasik moden Triumph 2019 terdiri daripada Street Twin, Street Scrambler, Scrambler XC, Scrambler XE dan Speed Twin yang baharu dengan harga masing-masing bermula dari RM55,900, RM64,900, RM80,900, RM86,900 dan RM73,900. (Harga yang disebutkan termasuk 10 peratus cukai jualan dan perkhidmatan).


Ketua Pegawai Eksekutif Fast Bikes Sdn Bhd, Datuk Razak Al Malique (dua dari kiri) bersama motosikal Triumph Scrambler 1200 ketika majlis pelancaran motosikal itu di Petaling Jaya baru-baru ini.

Ketua Pegawai Eksekutif Fast Bikes Sdn Bhd, Datuk Razak Al Malique (dua dari kiri) bersama motosikal Triumph Scrambler 1200 ketika majlis pelancaran motosikal itu di Petaling Jaya baru-baru ini.

Ketua Pegawai Eksekutifnya, Datuk Razak Al Malique berkata, model Street Twin 2019 ditawarkan menerusi tiga pilihan warna iaitu matt ironstone, korosi red dan jet black. Dijana enjin Bonneville 900cc yang dipertingkat, ia membolehkan jentera-jentera ini menghasilkan kuasa 65 PS pada 7,500 rpm dan tork maksimum 80Nm pada 3,800 rpm.

“Antara teknologi yang hadir pada motosikal-motosikal ini termasuk mod tunggangan Road dan Rain baharu, keupayaan memilih aksesori Sistem Pemantauan Tekanan Tayar (TPMS), kawalan cengkaman boleh tukar serta dilengkapi angkup brek depan Brembo dengan empat omboh baharu,” katanya pada majlis pelancaran Rangkaian Klasik Moden Triumph 2019 di Petaling Jaya baru-baru ini.

Berikut ialah ciri-ciri menarik pada setiap model.

Triumph Street Twin

Pertama kali dilancarkan pada tahun 2016, Street Twin merupakan model paling kontemporari dalam rangkaian Triumph Bonneville dan menjadi motosikal klasik moden paling tinggi jualannya. Ini berikutan penampilan custom yang menarik, tunggangan yang meyakinkan dan enjin tork tinggi yang berkuasa.

Street Scrambler 2019

Street Scrambler 2019

Street Twin 2019 yang baharu kini menawarkan lebih kuasa, spesifikasi peralatan yang lebih tinggi, tunggangan lebih selesa dan teknologi termaju dalam kelasnya. Enjin tork tinggi Bonneville 900cc yang dinaik taraf membekalkan kuasa sebanyak 65PS @ 7500rpm. Digabungkan dengan tork puncak sebanyak 80Nm pada pusingan serendah @ 3,800rpm serta penyerap bunyi berkembar yang melentik ke atas. Model baharu ini juga menawarkan bunyi British Twin yang unik dan tunggangan Street Twin yang responsif dan meyakinkan.

Street Twin 2019 yang baharu memiliki pengendalian yang dinamik, keselesaan penunggang dan pembonceng yang hebat, serta tahap spesifikasi yang lebih tinggi untuk memberikan lebih kawalan dan tunggangan yang dipertingkatkan. Angkup brek depan Brembo dengan 4 omboh yang baharu menampilkan jenama premium Brembo memberikan kuasa berhenti yang terbaik dengan cengkaman dan kawalan yang lebih meyakinkan untuk penunggang.

Triumph Street Scrambler

Mula dilancarkan pada tahun 2017, Street Scrambler yang lasak dan versatil merupakan antara moden klasik tulen Triumph yang paling digemari. Street Scrambler 2019 membawakan dimensi baharu dalam prestasi menerusi peningkatan kuasa dan spesifikasi yang ketara, teknologi termaju dalam kelasnya dan tahap kemasan yang lebih tinggi serta butiran perincian yang cantik.

Enjin tork tinggi Bonneville 900cc telah dinaik taraf untuk memberikan kuasa puncak sebanyak 65PS @ 7,500 rpm, untuk kelebihan sebanyak 18 peratus berbanding enjin sebelum ini. Digabungkan dengan penghantaran tork tinggi yang unik dengan kemuncak sebanyak 80Nm pada putaran rendah @ 3,200rpm dan sistem ekzos tahap tinggi.

Ia menawarkan bunyi motosikal lasak yang luar biasa dan tunggangan lincah, responsif lagi mengujakan. Angkup brek depan Brembo dengan 4 omboh baharu yang menampilkan jenama premium Brembo memberikan kuasa berhenti yang terbaik dengan cengkaman dan kawalan lebih meyakinkan untuk penunggang.

Sepit udang hadapan katrij berspesifikasi lebih tinggi dengan gaiter getah ala motosikal lasak dan pergerakan penuh 120mm memberikan keselesaan pada laluan sedikit lasak. Street Scrambler 2019 mempunyai pilihan warna iaitu fusion white, cranberry red dan khaki green dan matt aluminium.

Triumph Scrambler 1200 XC dan XE

Scrambler 1200 XC dibina untuk keseronokan menunggang di jalan raya dan laluan lasak sebenar. Manakala Scrambler 1200 XE dilengkapi dengan keupayaan laluan lasak yang lebih tinggi. Menerusi kerjasama yang unik dengan Ohlins dan casis Scrambler baharu yang disesuaikan secara khusus untuk keupayaan laluan lasak dan keselesaan ergonomik penunggang, Scrambler 1200 dibangunkan untuk keupayaan berkembar ‘klasik dan penerokaan’ yang pertama dalam kelasnya.

Kedua-dua model menampilkan unit suspensi belakang Ohlins Spring berkembar boleh laras sepenuhnya yang memberikan keupayaan pergerakan dan suspensi roda pendahulu kategori untuk kelebihan laluan lasak dan kelegaan tanah yang hebat. XC memberikan pergerakan roda 200 mm sementara XE memberikan pergerakan 250 mm. Kedua-duanya dilengkapi dengan takungan gendong.

Triumph Street Scrambler 2019

Triumph Street Scrambler 2019

Kedua-dua Scrambler memiliki lengan ayun aluminium pergerakan panjang yang baru direka. Lengan ayun ini lebih panjang pada versi XE, menjadikan XC dan XE baharu benar-benar berupaya menempuh semua keadaan tunggangan. Kedua-dua model 1200 XC dan XE menyediakan tork peneraju kategori dan ‘penalaan scrambler’ yang khusus sumbangan enjin Bonneville High Power 1200cc generasi terkini.

Triumph Street Twin

Triumph Street Twin

Selang pembakaran 270° yang menarik memastikan penghantaran kuasa yang lancar dan sekata daripada kotak gear enam kelajuan yang mantap. Enjin memberikan kuasa puncak 90 PS @ 7,400 rpm, 38 peratus melebihi Street Scrambler 2019. Enjin turut ditala untuk memberikan ‘tork tinggi’ di jalan raya dan di laluan lasak, pada putaran rendah dan sederhana dengan tork kemuncak 110Nm. Pada putaran rendah 3,950 rpm, 37.5 peratus lebih tinggi berbanding Street Scrambler.

Triumph Speed Twin

Paling mencuri tumpuan dalam pelancaran kali ini ialah model Speed Twin 2019. Dipertontonkan buat julung kali di Malaysia, Speed Twin merupakan petanda aras bagi sesebuah custom roadster. Casis yang ringan dan sistem suspensi yang baharu memberikan tunggangan lebih ergonomik dan selesa dengan prestasi pengendalian yang mendahului kelas dan mengujarkan.

Dengan casis dan pemasangan suspensi baharu yang lebih ringan, Speed Twin memberikan ergonomik roadster yang selesa. Apabila digabungkan dengan sepit udang hadapan katrij berspesifikasi lebih tinggi dan unit suspensi belakang berkembang dengan spring pramuatan boleh laras memberikan tunggangan yang tiada bandingan.

Angkup paksi berkembar Brembo dengan 4 omboh berspesifikasi tinggi pada bahagian depan dengan cakera berkembar dan angkup terapung dengan 2 omboh serta cakera tinggal pada belakang, memberikan kuasa berhenti yang mantap serta menyokong ciri motosikal roadster moden.

Speed Twin memiliki enjin Bonneville berkembar selari 1200cc High Power 8-injap, dikemaskinikan secara khusus dengan talaan Thruxton untuk menghasilkan kuasa puncak 97PS @ 6,750rpm dan tork puncak 112 Nm @ 4,950rpm, masing-masing 49 dan 40 peratus lebih tinggi berbanding model 2018.

Scrambler_1200_XC_TFT Display

Scrambler_1200_XC_TFT Display

Speed Twin baharu menampilkan teknologi mengutamakan penunggang untuk memberikan kawalan dan keselamatan kepada penunggang. Selain meningkatkan keyakinan diintegrasikan secara jitu untuk mengekalkan gaya dan ciri Bonneville yang ikonik. Ini termasuklah tiga pilihan mod tunggangan Sport, Road dan Rain.

Setiap satunya dengan tetapan map pendikit dan kawalan cengkaman untuk kuasa dan keselamatan yang dipertingkatkan bagi penunggang. Dalam mod sport pula, tindak balas pendikit yang lebih pantas, kawalan cengkaman boleh tukar untuk kawalan tunggangan yang lebih baik. Maklumat lanjut mengenai model baharu Triumph, layari www.triumphmotorcycles.my

Triumph Street Twin

Triumph Street TwinSumber

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge