PERKESO Lancar Filem Pendek ‘Pesan Ayah’ dan Sumbang Hamper serta Duit Raya

Siti Zubaidah Mohammed menerima Faedah Hilang Upaya Kekal (HUK) sebanyak RM80,959.20, ia ibarat pelangi muncul selepas hujan, menggambarkan perasaannya dengan tepat ketika itu.

Beliau menerima faedah daripada Pertubuhan Keselamatan Sosial (PERKESO) selepas disahkan mengalami kecacatan pada saraf tulang belakang di bahagian thoracic menyebabkan kehilangan fungsi motorik pada kaki dan pinggul oleh Jemaah Doktor pada 21 Disember tahun lalu.

Wanita berusia 52 tahun itu bekerja sebagai Ketua Sokongan Operasi di sebuah syarikat akauntan bertauliah menderita penyakit ini akibat terjatuh ketika ingin menaiki kenderaan untuk ke tempat kerja pada 1 Ogos 2022 namun berbekalkan kecekalan beliau berjaya berjalan semula dengan bantuan tongkat selepas enam bulan kemalangan hasil rawatan pemulihan yang ditawarkan PERKESO.

Timbalan Menteri Sumber Manusia, Dato’ Sri Abdul Rahman Mohammad berkata, PERKESO bukan sekadar menyediakan jaringan keselamatan sosial yang berfungsi sebagai penampan daripada isu kewangan akibat bencana domestik, tetapi agensi yang ditubuhkan sejak Oktober 1971 ini juga kini menyediakan rawatan pemulihan.

Perkhidmatan ini diberikan demi memastikan aspek produktiviti pekerja kekal terjamin, sekali gus berupaya melindungi kelangsungan sosioekonomi masyarakat.

“Pemberian faedah kepada pencarum juga merupakan salah satu testimoni paling efektif dalam memberi pemahaman kepada rakyat berkenaan kepentingan caruman perlindungan keselamatan sosial komprehensif yang disediakan oleh Kementerian Sumber Manusia (KESUMA) menerusi PERKESO.

“Seramai 12 penerima faedah merangkumi, empat penerima Faedah Sistem Insurans Pekerjaan (SIP), empat penerima Faedah HUK, dua penerima Faedah Hilang Upaya Sementara (HUS) serta dua lagi penerima Faedah Pengurusan Mayat (FPM) dengan keseluruhan bayaran faedah berjumlah RM 222,002.01,” ujar beliau lagi.

Dalam Majlis Iftar KESUMA PEKRESO 2024, 40 ibu tunggal, penjaga dan 92 anak-anak termasuk anak yatim juga menerima sumbangan hamper dan sumbangan duit raya sebagai buah tangan kepada mereka untuk menyambut aidilfitri tidak lama lagi.

Sementara itu, Abdul Rahman juga turut melancarkan filem pendek raya terbitan PERKESO bertajuk ‘Pesan Ayah’ yang membawa mesej perlindungan dan kasih sayang seorang ayah kepada keluarganya yang turut sama membantu melancarkan persiapan Aidilfitri meskipun di tengah kesibukan menyelesaikan tugas hakiki di pejabat serta usaha menjalankan tanggungjawab sebagai seorang bapa.

Filem pendek ini dilakonkan oleh Zamarul Hisham, Syiqin Kamal, Idan Aedan dan Rafique Iskandar dan boleh ditonton dalam platform Youtube menerusi saluran rasmi PERKESO iaitu @PERKESOofficial.

Turut hadir dalam majlis tersebut adalah Ketua Setiausaha KESUMA, Dato’ Sri Khairul Dzaimee Daud, Pengerusi Lembaga PERKESO, Dato’ Sri Subahan Kamal serta Ketua Pegawai Eksekutif Kumpulan, Dato’ Sri Dr. Mohammed Azman Aziz Mohammed

Mengenai PERKESO
PERKESO, agensi Kerajaan yang menyediakan perlindungan sosial kepada pekerja swasta, Badan Berkanun/Kerajaan, bekerja sendiri dan suri rumah serta tanggungannya daripada keadaan luar jangka. Iaitu, kemalangan, hilang upaya, penyakit, kematian dan kehilangan pekerjaan. Perlindungan ini berkonsepkan insurans sosial dengan prinsip ‘Prihatin’ dan ‘no one left behind’. PERKESO beroperasi di 54 Pejabat, 5 Pusat Rehabilitasi dan 293 MyFutureJob One Stop Center di Malaysia. Layari www.perkeso.gov.my atau hubungi Pusat Khidmat Pelanggan 1300 22 8000.