Omega-3 EPA + DHA penting dalam perkembangan otak kanak-kanak

Omega-3 EPA + DHA penting dalam perkembangan otak kanak-kanak

Spread the love

APA itu DHA?

DHA atau asid dokosaheksaenoik ialah sejenis asid lemak omega-3. Ia sama seperti asid alfa-linoleik (ALA) dan asid ekosapentaenoik (EPA).1,2 ALA merupakan rantai asid lemak yang berasal daripada kumpulan omega-3 yang bertukar menjadi EPA dan kemudiannya menjadi DHA 1,3,4.

Mengapa DHA penting?

Tahukah anda, DHA penting dalam perkembangan otak terutama untuk kanak-kanak. Namun, adakah anda tahu bahawa ia bukan sahaja untuk anak-anak kecil tetapi untuk kanak-kanak sekolah juga?

Satu kajian yang dibuat di United Kingdom telah membuktikan pengambilan Omega-3 DHA memberi impak positif kepada kanak-kanak. Penyelidikan itu bermula dengan mengambil sampel kanak-kanak yang berusia 7 hingga 10 tahun yang mempunyai prestasi kurang menyerlah dalam pembelajaran. Mereka dibahagikan kepada dua kumpulan. Satu kumpulan mengambil Omega-3 DHA atau sejenis placebo sebagai suplemen selama 16 minggu manakala satu lagi kumpulan lagi tidak diberikan apa-apa. Selepas tempoh yang diberikan, kesemua mereka perlu menjalani ujian praktikal iaitu kemahiran membaca, tindak balas memori dan perlakuan. Hasil penyelidikan mendapati, terdapat peningkatan dalam semua aspek bagi kumpulan kanak-kanak yang mengambil Omega-3 DHA terutama dari segi keupayaan membaca.

Suplemen

Penyelidik utama dalam penyelidikan itu berkata: “Suplemen harian Omega-3 DHA telah meningkatkan prestasi golongan yang sukar membaca dan membantu kanak-kanak yang lemah untuk mengejar rakan sebaya mereka.”

Fakta kajian itu menunjukkan kesedaran mengenai kepentingan DHA terus meningkat, ia bukan sahaja untuk bayi atau kanak-kanak kecil tetapi juga untuk kanak-kanak sekolah. Sehubungan itu, kepada ibu bapa di luar sana, berilah anak-anak anda Omega-3 DHA untuk membantu mereka untuk mara ke hadapan ketika di sekolah. Bagaimanapun, sumber terbaik untuk Omega-3 DHA yang asli adalah ikan laut dalam dan ia mahal. Justeru, sebagai ganti, suplemen adalah pilihan yang terbaik dan menjimatkan.

Artikel ini adalah sumbangan daripada Nature’s Way.Sumber

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge