Mercedes-Benz Malaysia peneraju SUV kelas premium

Mercedes-Benz Malaysia peneraju SUV kelas premium

MERCEDES-Benz Malaysia (MBM) mengukuhkan kedudukannya dalam segmen peneraju SUV kelas premium di Malaysia apabila membawakan kepada pasaran tempatan dua buah SUV iaitu Mercedes-Benz GLC 300 Coupe AMG Line dan Mercedes-Benz GLE 450 4MATIC AMG Line.

Kedua-dua SUV tersebut diperkenalkan bersempena acara hujung minggu Mercedes-Benz iaitu Festival Hungry For Adventure bertempat di Depot Sentul, Kuala Lumpur, baru-baru ini.

GLE 450 AMG Line

Dibangunkan dengan Modular High Architecture (MHA) baharu, SUV mewah ini didatangkan dengan enjin 3.0 liter pengecas turbo enam silinder, ia mampu menghamburkan kuasa sehingga 367 hp dari 5,500-6,100 rpm dan tork 500 Nm dari 1,600-4,500 rpm. Penjana kuasa ini dipadankan dengan transmisi automatik 9G-TRONIC sembilan-kelajuan yang membolehkannya memecut dari 0-100 km/j pada tempoh 5.7 saat serta kelajuan maksimum sehingga 250 km/j.

GLE450 AMG Line.

GLE450 AMG Line.

Meningkatkan lagi pengendaliannya, GLE 450 AMG turut didatangkan dengan mod transmisi Dynamic Select iaitu fasa pembangunan terkini bagi suspensi udara dengan sistem Airmatic bersama sistem Adaptive Damping PLUS (ADS+) yang dipertingkatkan. Dengan Road Surface Scan, GLE boleh mengenal pasti hentakan jalan bagi menawarkan keselesaan pengendalian yang lebih optimum.

Sistem suspensi pintar ini turut didatangkan dengan fungsi mod pemanduan bebas sesuai diguna pakai jika anda ingin memandu GLE 450 AMG ini di laluan off-road. Tambahan pula GLE mampu menaik atau menurunkan badannya sendiri mengikut tahap suspensi jika kenderaan tersekat dalam laluan berpasir.

Selain itu, ia turut didatangkan dengan sistem bantuan pemandu dan ciri keselamatan lain termasuk Active Distance Assist Distronic, Active Brake Assist (dengan fungsi turning-off), Active Stop-and-Go Assist, Active Steering Assist, Active Distance Assist, Active Blind Sport Assist dan banyak lagi.

Bagi model yang ditawarkan untuk pasaran Malaysia, ia hadir dengan versi lima dan tujuh tempat duduk. Ia ditawarkan dengan harga jangkaan bermula dari RM633,888.


Ruang enjin GLE450 AMG Line.

Ruang enjin GLE450 AMG Line.

GLC 300 Coupe AMG Line

Membawa imej sporty ke aras lebih tinggi dalam kelasnya, varian ini didatangkan standard dengan pakej AMG Line yang merangkumi kit badan AMG, running board aluminium serta rim aloi bersaiz 21 inci. Bukan setakat itu sahaja, ia juga dilengkapi dengan lampu utama LED Intelligent Light System dengan ciri Highbeam Assist Plus.

GLC 300 Coupe AMG Line.

GLC 300 Coupe AMG Line.

Bahagian dalaman pula menampilkan upholsteri kulit Artico, pencahayaan pada bahagian pintu, pedal sport AMG, stereng flat bottom AMG serta kemasan hitam. Turut disertakan adalah sistem infotainmen Comand Online dan sistem audio Burmester.

GLC 300 dikuasakan oleh enjin 2.0 liter turbo empat silinder yang mampu meledakkan kuasa sehingga 245 hp pada 5,500 rpm dan tork 370 Nm dari 1,300-4,000 rpm yang dipadankan bersama transmisi automatik 9G-Tronic 9-kelajuan dengan pacuan semua-roda 4Matic. Dengan transmisi 9G-Tronic dan sistem pacuan semua roda 4Matic, ia memecut dari 0 hingga 100 km/j dalam 6.5 saat dan boleh mencapai kelajuan maksimum 236 km/j.


Ruang kabin GLC 300 Coupe AMG Line.

Ruang kabin GLC 300 Coupe AMG Line.

Turut ditampilkan ialah lampu utama LED Intelligent Light System dengan Adaptive Highbeam Assist Plus, sentuhan aluminium, spoiler belakang dan roda aloi ringan pelbagai jejari 20 inci. Selain itu, ciri-ciri bantuan pemandu seperti Lane Tracking Package, Blind Spot Assist, Hands Free Access dan Active Parking Assist dengan Parktronic turut disertakan secara standard.

GLC 300 Coupe AMG Line dijual pada harga anggaran RM399,888 tidak termasuk insurans.Sumber

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge