Iskandar Puteri Kayak Challenge 2017 IPKC 2017

Selat johor kayak

Iskandar Puteri Kayak Challenge 2017 IPKC 2017

Spread the love
Selat johor kayak
Iskandar puteri Kayak

Iskandar Puteri Kayak Challenge 2017 (IPKC 2017)

Buat julung kalinya, Iskandar Puteri Kayak Challenge 2017 (IPKC 2017) telah diadakan dengan penuh jayanya. IPKC 2017 merupakan satu acara perlumbaan kayak sejauh 40 kilometer dari Puteri Harbour ke Kampung Sungai Melayu melalui Selat Johor dan ia diadakan pada hari yang bersejarah bersempena Sambutan Pengisytiharan Majlis Bandaraya Iskandar Puteri. Program perlumbaan IPKC 2017 telah mendapat sambutan menggalakkan seramai 150 orang peserta telah menyertai perlumbaan kayak tersebut.

IPKC 2017 telah dianjurkan oleh Majlis Pelancongan Malaysia (MTC) bersama Majlis Bandaraya Iskandar Puteri (MBIP) dan mendapat sokongan dan dikelola oleh Kerajaan Negeri Johor. Majlis Pelancongan Malaysia menganjurkan acara sebegini buat kali pertama untuk mempromosikan sukan kayak sebagai produk pelancongan popular. Acara ini juga mendapat sokongan dan kerjasama dari Jabatan Belia dan Sukan Negeri Johor, Majlis Sukan Negeri Johor, UEM Sunrise, Tourism Johor dan pelbagai pihak yang terlibat.
.
Tujuan IPKC 2017 ini diadakan adalah untuk mempromosikan “Pelancongan Sukan” di Puteri Harbour dan “Pelancongan Eko” di Kampung Sungai Melayu. Menurut Dato’ Zulkurnain Hj. Kamisan (Pengerusi Jawatankuasa Belia dan Sukan, Kebudayaan & warisan Negeri Johor), dengan prasarana yang serba moden dan lokasi strategik Puteri Harbour di Selat Johor menjadikan sukan kayak ini satu sukan yang berpotensi untuk diketengahkan ke peringkat antarabangsa dan dipromosikan serta dianjurkan setiap tahun.

Kayak jb
Bergambar selepas majlis Perasmian kayak Puteri iskandar

Bagi Presiden Majlis Pelancongan Malaysia (MTC) iaitu Encik Uzaidi Udanis, berkata, acara ini diadakan bertujuan untuk mempromosikan tiga elemen utama dalam satu destinasi pelancongan iaitu:
-Puteri Harbour amat sesuai dipromosikan dan berpotensi untuk diketengahkan sebagai tempat pelancongan sukan untuk aktiviti berkayak
-Mempromosikan Kampung Sungai Melayu sebagai eko pelancongan kampung tradisional yang berusia 120 tahun dan ia terletak di dalam kawasan perlindungan bakau yang kaya dengan ekosistem pelbagai flora dan fauna.
-Mengetengahkan pelancongan warisan negeri Johor yang kaya dengan sejarah dan adat budaya. Faktor sejarah Melayu lama antara Johor, Riau dan Lingga, menajdikan Iskandar Puteri dan Selat Johor amat sesuai sebagai produk pelancongan warisan.
Bagi acara perlumbaan ini, ia mempunyai enam (6) kategori kayak yang berbeza antaranya ialah kategori pelajar lelaki, kategori pelajar campuran, kategori terbuka lelaki, kategori terbuka campuran, kategori antarabangsa campuran dan kategori agensi pelancongan yang telah dipertandingkan di IPKC 2017 ini. Perlumbaan kayak sejauh 40 kilometer itu bermula dari Puteri Harbour, Iskandar Puteri dan berakhir di Kampung Sungai Melayu, Johor Bahru.

Di acara tersebut, majlis perasmian telah dirasmikan oleh wakil Menteri Besar Johor, iaitu Dato’ Zulkurnain Hj. Kamisan (Pengerusi Jawatankuasa Belia dan Sukan, Kebudayaan & warisan Negeri Johor). Majlis pelepasan pertandingan kayak juga telah dilakukan oleh beliau sambil diiringi oleh Presiden MTC, Uzaidi Udanis.

Majlis Perasmian telah berlangsung di Puteri Harbour iaitu tempat perlepasan peserta kayak manakala majlis penutup oleh Y.Bhg Tuan Yang Dipertua, Majlis Bandaraya Iskandar Puteri (MBIP) di Kampung Sungai Melayu. Sambutan hangat cukup jelas kelihatan di mana penduduk Kampung sungai Melayu dan warga Johor sanggup meredah hujan bagi menyaksikan acara penutup di situ.

Bagi Presiden Majlis Pelancongan Malaysia (MTC) iaitu Encik Uzaidi Udanis, acara kayak ini merupakan antara acara terbesar pernah dianjurkan di Puteri Harbour. Encik Uzaidi Udanis juga menjangkakan pada tahun hadapan akan ada lebih banyak penyertaan dari peserta antarabangsa pula. Beliau berharap acara ini bakal menjadi acara ikon sempena tahun melawat Malaysia 2020. Beliau menambah, acara berprestij ini juga akan menjadikan Johor sebagai salah satu destinasi pelancongan utama di Malaysia.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge