Ini tip tambah berat anak kurus, kurang selera makan

Ini tip tambah berat anak kurus, kurang selera makan

Spread the love

RAMAI ibu bapa yang risau apabila anak mereka terlalu kurus, terutamanya jika kedua ibu bapa tersebut bertubuh sihat.

Hal ini membuatkan mereka tercari-cari cara menaikkan berat badan bayi.

Sebenarnya, terdapat banyak faktor yang mempengaruhi badan anak terlalu kurus atau gemuk. Contohnya genetik dan selera makan anak itu sendiri.

Stepehen R. Daniels, seorang profesor pediatrik di Children’s Hospital Medical Center Cincinnati menyatakan:

“Berat badan anak adalah dinamik dan boleh berubah seiring dengan pertumbuhannya.”

Anda perlu risau jika tinggi anak semakin bertambah tetapi tidak beratnya. Ini mungkin disebabkan selera makan yang berkurang. Tetapi, bukan mudah untuk memaksa anak makan lebih banyak.

Sebelum membuat keputusan untuk memberi nutrisi tambahan kepada anak, dan mencari cara menaikkan berat badan bayi, anda harus memastikan kedudukan berat anak di dalam graf berat badan.

Bincangkan hal ini dengan doktor atau pediatrik dan mereka akan membantu mengira BMI anak anda, sama ada seimbang atau terlalu kurus.

Sekiranya anak anda betul-betul dinyatakan terlalu kurus, anda boleh memulakan program menambah nutrisi bagi menaikkan berat badannya.

Berikut adalah beberapa tip yang boleh anda lakukan:

1. Makan secara konsisten. Mempunyai jadual yang teratur boleh membantu menaikkan berat badan secara sihat. Jangan biarkan anak anda terlewat mengikuti jadual makan kerana ini boleh menyebabkan dia kehilangan nutrisi penting.

2. Kuantiti lebih besar. Sediakan bahagian atau saiz hidangan yang lebih besar untuk mereka. Seperti potongan buah yang lebih besar dan susu di dalam gelas yang lebih besar. Jika mereka ingin tambah, galakkan mereka.

3. Kalori lebih tinggi. Berikan mereka makanan yang lebih tinggi kalori. Ini kerana makanan tinggi kalori boleh membantu menaikkan berat badan dengan lebih cepat. Anda boleh membaca label untuk mengetahui tentang kalori sesuatu makanan.

4. Jus dan susu rendah lemak. Biasakan memberi mereka minuman berkalori seperti jus buah dan susu. Ini salah satu cara yang efektif dalam membantu menaikkan berat badan anak.

5. Kekacang, mentega kacang, avokado dan minyak zaitun. Antara contoh makanan yang mengandungi lemak sihat yang tinggi serta boleh membantu menaikkan berat badan anak.

Harus diingat yang proses menaikkan berat badan anak mesti dilakukan secara berperingkat dan bukanlah dalam waktu yang singkat.

Info penting semasa menggalakkan anak anda yang terlalu kurus untuk makan

Terdapat beberapa perkara yang harus anda perhatikan:

a. Tidak memaksa Memaksa akan membuatkan mereka hilang minat untuk makan. Variasikan makanan dan mereka akan lebih mudah untuk makan.

b. Perut kecil Mereka mungkin akan makan dalam kuantiti yang sedikit kerana saiz perut yang kecil, namun kerap makan. Memberi mereka snek adalah salah satu cara yang baik untuk mereka kerap makan. Berikan snek sihat seperti buah, roti atau kekacang yang penuh dengan nutrien sihat.

c. Cerewet Memang ini adalah normal bagi anak-anak kecil. Jadi ibu bapa harus menjadi kreatif bagi menjadikan hidangan nampak lebih menarik. Hiaskan dengan membuat karakter kartun untuk mereka.

d. Membeli dan memasak makanan Libatkan mereka dalam aktiviti membeli-belah bahan mentah dan menyediakan makanan. Mereka pasti lebih teruja untuk makan makanan yang mereka sendiri sediakan.

e. Berdebat Jika anak anda memilih makanan yang ingin dimakannya, asalkan ia sihat, biarkan mereka memilih. Usah berdebat dan menjatuhkan semangat ingin makan mereka.

Sebenarnya, sekiranya anak anda kelihatan kurus, namun seleranya tetap ada, tidak ada perkara yang anda harus risau.

Teruskan memberi makanan yang seimbang dan sihat kepada mereka.

Memberi makan yang berlebihan juga tidak bagus dan boleh membawa masalah kesihatan yang lain.

Pendek kata, semuanya harus berpada-pada. Tidak kurang dan tidak juga lebih. Semoga perkongsian ini bermanfaat buat anda.

Sumber: theasianparentindonesiaSumber

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge