Gas toksik boleh sebabkan pelbagai gejala

Gas toksik boleh sebabkan pelbagai gejala

GAS toksik di Pasir Gudang tersebar melalui sentuhan dan udara.

Menteri Tenaga, Sains, Teknologi, Alam Sekitar dan Perubahan Iklim, Yeo Bee Yin mengesahkan terdapat lima bahan kimia berbahaya yang dikenalpasti dibuang sehingga menyebabkan pencemaran toksik di Sungai Kim Kim iaitu Methane, Hydrogen Chloride, Acrylonitrile, Acrolein dan Benzene.

Metana atau Methane ialah hidrokarbon paling sederhana yang berbentuk gas dan merupakan salah satu komponen utama gas asli. Metana tidak berbau, tidak berwarna, sangat mudah terbakar, dan mempunyai ciri asfiksian (asphyxiant) iaitu mampu mengurangkan kadar oksigen dalam udara.

Manakala kesan dari gas benzene & acrylonitrilem Acrylonitrile boleh menyebabkan pelbagai gejala ;

1. Bersin

2. Ketat di dada

3. Batuk

4. Kelemahan lengan dan kaki

5. Loya dan muntah

6. Mengantuk

7. Denyutan jantung yang tidak teratur

8. Sawan

9. Pengsan

Pada umumnya, pendedahan yang lebih serius, gejala yang lebih teruk. Dalam badan, acrylonitrile pecah untuk melepaskan cyanide. Gejala boleh berlaku dari mana-mana jenis pendedahan kepada acrylonitrile termasuk melalui kulit atau melalui pengingesan.

Bolehkah keracunan acrylonitrile dirawat?

Rawatan untuk keracunan acrylonitrile termasuk bernafas oksigen tulen dan, dalam hal pendedahan teruk, antidot khusus, termasuk yang digunakan untuk merawat keracunan sianida. Orang yang mengalami gejala yang serius mungkin perlu dirawat di hospital.

Kita dapat menghidu gas ini apabila kebocoran berlaku dan baunya adalah seperti telur busuk. Jika tercium bau ini, ia bererti konsentrasi gas toksik sudah tinggi dan ianya membahayakan kesihatan.

Apabila kita terhidu atau terdedah kepada gas toksik dalam konsentrasi yang tinggi, fasa asfiksia (asphyxia) boleh berlaku di mana gas toksik akan menggantikan gas oksigen di udara.

Keadaan ini mampu menurunkan konsentrasi oksigen sehingga di bawah paras 15 peratus dan badan kita akan kekurangan oksigen kerana kandungan oksigen yang disedut tidak mencukupi.

Sumber: FB Klinik Permata PontianSumber

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge