Cipta kemasyhuran luar biasa

Cipta kemasyhuran luar biasa

Spread the love

BUKAN semua manusia bertuah dilahirkan dengan dikelilingi keberuntungan sepanjang hidup.

Bukan semua manusia juga dilahirkan untuk hidup dalam kepapaan sepanjang hayat.

Perihal keberuntungan, nasib baik dan nasib buruk ini sebahagian besarnya terletak pada usaha setiap manusia itu.

Mahu jadi senang atau susah, manusia itulah yang menentukannya.

Dilahirkan dalam keluarga berharta adalah satu bonus. Namun, jika ‘lupa diri’ bukan satu jaminan individu itu terus hidup berkalang kemewahan.

Begitu juga halnya dengan kepapaan bukan pengakhiran hidup seseorang itu kekal susah jika tekun berusaha.

Pokok pangkalnya, perlu berusaha dan tekun.

Biarpun, cerita setiap manusia hebat itu tidak sama di dalam perjalanan mereka menggapai kejayaan dan kemasyhuran, namun inti pati cabaran itu selalunya lebih kurang sama.

Begitulah juga halnya dengan, Bill Gates, pengasas syarikat teknologi multinasional Amerika Syarikat, Microsoft Corporation.

Dilahirkan dalam kalangan keluarga kaya, tidak membuatkannya lupa diri. Sebaliknya, kelebihan dilahirkan di dalam keluarga senang, digunakan sebaik mungkin dengan mencabar kemampuan diri sehingga mampu mencipta ‘manfaat luar biasa’ untuk dikongsikan di seluruh dunia.

Hari ini ramai mengenalinya sebagai individu paling berpengaruh di dunia.

Dengan anggaran kekayaannya yang direkodkan pada Januari 2017, mencapai AS$84.2 bilion (AS$1= RM4.0975), cukup menjadikan namanya masyhur.

Biarpun setelah mengumumkan persaraan, dia tidak hanya duduk diam atas tiket telah pun kaya-raya. Sebaliknya, berkongsi kekayaan dimiliki menerusi pelbagai kerja amal.

Dia, Bill Gates. Seorang lelaki yang sentiasa bekerja keras.

Bill Gates tidak lupa diri: Berasal dari keluarga kaya, dia tetap berusaha raih kejayaan sendiri

William Henry Gates III atau Bill Gates dilahirkan di Seattleā€™s Swedish Hospital di Seattle, Washington pada 28 Oktober 1955. Diberi nama timangan ‘Trey’, oleh neneknya merujuk kepada anak lelaki ke-3 dalam salasilah nama Gates.

Merupakan anak kedua kepada William Henry Gates Junior, seorang peguam ternama. Ibu bapa Bill Gates berkahwin pada 1951, dan mempunyai tiga anak iaitu Kristi, Bill Gates dan Libby.

Bapanya, adalah seorang peguam kanan, dan ibunya, Mary, berkhidmat sebagai eksekutif di sebuah bank utama. Keluarganya kaya, tetapi mengingati cabaran kemelesetan besar, ibu dan bapanya menggalakkan mereka tiga beradik bekerja keras.

Ketika berumur 13 tahun, dia menghadiri sekolah Lakeside swasta. Di sinilah dia mendapat pengenalan pertamanya untuk komputer.

Dia mengasah bakat komputernya menerusi program di Basic dengan menjadikan permainan ‘Tic-Tac-Toe’ lebih mudah. Bill Gates menikmati proses kerja dan mengenali komputer dengan syarikat Computer Center Corporation (CCC). Dia menghabiskan masa di komputer dengan belajar kod sumber, seperti Fortran, Kod Mesin dan Lisp.

Pada 1973, Bill Gates mendaftar masuk ke Universiti Harvard, di mana dia mengikuti pengajian matematik dan sains komputer.

Bagaimanapun, dia lebih berminat dan cenderung ke arah mengejar pengkodeannya sendiri. Apabila dia melihat peluang untuk menubuhkan syarikatnya sendiri, dia menamatkan pengajian dari universiti terkemuka itu tanpa meneruskan kursusnya.

Bill Gates tubuh Microsoft

Bill Gates mengasaskan Microsoft bersama rakannya Paul Allen pada 1975 menerusi jalinan kontrak dengan MITS (Instrumentasi Mikro dan Sistem Telemetri) untuk membangunkan sistem operasi asas bagi mikrokomputer baharu syarikat itu.

Pada peringkat awal, Bill Gates meninjau setiap baris kod dalam masa sama dia turut menguruskan beberapa aspek perniagaan Microsoft seperti pembungkusan dan penghantaran pesanan.

Perjalanan yang baik bagi Microsoft apabila pengeluar monitor komputer terkemuka, IBM mahu menjalin kerjasama dengan Microsoft untuk sistem operasi Basic yang baharu untuk pengeluaran komputer baharu IBM pada awal 80 an.

Namun, terdapat banyak klon monitor komputer IBM, justeru Microsoft memutuskan bekerja keras sendirian menjual sistem pengendaliannya kepada syarikat-syarikat lain.

Bertitik tolak dari situ, Microsoft berjaya memperoleh kedudukan dominan dalam pembuatan perisian seperti pasaran komputer peribadi yang mula berkembang pada ketika itu.

Mala, perisian komputer keluaran Microsoft seperti program Microsoft Word dan Excel berjaya menjadi standard industri.

Bill Gates bangunkan Windows

Menjelang 1990, Microsoft mengeluarkan versi Windows pertama. Ini adalah satu kejayaan dalam perisian operasi kerana ia menggantikan antara muka teks dengan muka grafik.

Perisian ini berjaya dijual sebanyak 10 juta unit dalam tempoh dua tahun pertama sekali gus menempatkan Microsoft sebagai syarikat terunggul dalam penjualan sistem operasi.

Bermula daripada situ, Microsoft menjadi penjual terbaik dan meraih majoriti bahagian pasaran sistem operasi.

Pada 1995 Windows 95 dikeluarkan, beliau menetapkan standard dan ciri baharu untuk sistem pengendalian. Versi Windows ini menjadi tulang belakang semua keluaran masa depan Windows 2000 ke XP dan Vista terkini.

Bagi memastikan produk Microsoft kekal sebagai nombor satu di dalam perniagaan sistem operasi, Microsoft bekerjasama dengan syarikat-syarikat komputer peribadi bagi memuatkan program Windows secara sedia ada di dalam semua komputer-komputer baharu.

Dengan kejayaan kerjasama itu, Microsoft Corporation muncul syarikat gergasi di dalam arena sistem operasi dan menjadikan Bill Gates sebagai individu terkaya di dunia sehingga ke hari ini.

Strategi dan pengurusan syarikat

Semenjak Microsoft ditubuhkan pada 1975 sehingga 2006, Bill Gates bertanggungjawab ke atas strategi syarikat dan pemasaran.

Beliau secara agresif telah memperluaskan peluang pemasaran produk-produk Microsoft dan mengembangkan syarikat itu sehingga dikenali sebagai syarikat perisian gergasi.

Beliau juga bertanggungjawab meluluskan hampir semua keputusan besar syarikat itu.

Tugas utama Bill Gates di Microsoft lebih kepada bahagian pengurusan perniagaan, pemasaran dan pentadbiran yang mana ia berbeza pada awal penubuhan syarikat di mana beliau aktif di dalam pembinaan perisian.

Pada 2000, Bill Gates mengumumkan sahabat baiknya, Steve Ballmer sebagai ketua pegawai eksekutif dan melantik dirinya sebagai ketua arkitek perisian.

Pada 15 Jun 2006, Bill Gates mengumumkan tidak akan bekerja sepenuh masa dalam tempoh dua tahun bagi meluangkan lebih banyak masa melakukan kerja amal dan melantik Ray Ozzie memegang jawatan dipegangnya dan dia mengekalkan jawatan pengerusi juga sebagai penasihat untuk projek-projek utama syarikat.

Namun, sebelum melepaskan jawatan hariannya di Microsoft, beliau telah menghasilkan kumpulan perisian robotik.

Aktif kerja amal

Bill Gates berkahwin dengan Melinda French pada 1992, dikurniakan tiga anak iaitu Jennifer, Rory dan Phoebe.

Bersama-sama isterinya, Bill Gates membentuk Yayasan Rang Undang-Undang & Melinda Gates.

Menerusi yayasan itu, dia memberi tumpuan kepada isu-isu global termasuk isu alam sekitar.

Berhubung kegiatan amal dermawan, Bill Gates mendapat dorongan daripada pelabur Warren Buffet.

Maka, bermula 2008 dia fokus sepenuh masa dalam kerja-kerja dermawannya.Sumber

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge