Cara berkesan memujuk pasangan merajuk

BILA hati tertusuk sembilu geram dan benci kesannya akan membuatkan seseorang itu merajuk. Bukan hanya wanita boleh merajuk lelaki juga tidak kurang hebatnya dalam bab merajuk. Masing-masing ada ego yang ingin dipertahankan dan tidak ada lagi istilah pujuk memujuk. Akhirnya rajuk itu hilang dengan sendiri dan rumah tangga kembali berseri kembali.

Namun harus diingat tidak semua orang boleh hilang dan padamkan perasaan benci dan marah itu sebegitu sahaja, walau kata maaf sudah dilafazkan. Untuk itu, cubalah memujuk pasangan dengan cara ini.

Reka ayat kemaafan paling indah

Ingat kembali saat romantik anda. Apa salahnya memujuk isteri, banyak keistimewaan yang boleh anda dapat. Pujuk dengan ayat kemaafan yang paling indah. Hati perempuan ada yang lembut. Ada juga yang keras.Malah lebih keras dari batu pun ada. Reka satu ayat maaf yang paling indah untuk diucapkan.Kalau boleh ucap dengan nada yang jelas dan yakin.

Hadiah paling bermakna

Sesekali memujuk isteri dengan memberikan hadiah kepadanya pasti dia akan seronok. Cukup bermakna jika anda dapat memberikan hadiah yang sangat diingini oleh isteri ketika itu. Jika kena pada apa yang anda berikan pasti isteri akan tersenyum manja dan hilang segala rajuk. Anda pula tidak akan terasa di hati apabila layanan isteri begitu istimewa, anda terasa seperti raja.

Layan kehendak isteri

Ada ketikanya topik pergaduhan itu tidak seberapa tetapi mungkin disebabkan anda sentiasa sibuk dengan kerja sehingga mengabaikan keluarga. Rajuk isteri dan anda yang mula menyampah dengan situasi itu membuatkan hubungan bertambah kronik. Perbaiki hubungan itu dengan melayan isteri anda. Mungkin dengan teman dia membeli belah atau belanja dirinya ke spa. Cara ini menghapuskan rajuk isteri kerana kebaikan mampu mengatasi keburukan.

Tawar diri melakukan kerja rumah

Salah satu punca tidak seronok dalam jiwa para isteri dan menimbulkan perasaan tidak puas hati ini, kerana mereka melakukan semua aktiviti di rumah. Dari soal memasak, mengemas rumah dan melayan kerenah anak-anak. Sebelum isteri anda merajuk lebih lama dan merajuk untuk melakukan kerja rumah, apa kata anda mengambil hati dengan melakukan kerja rumah yang dibuat oleh isteri anda. Biarkan isteri anda santai dan menonton televisyen.

Bawa keluarga menjamu selera

Sesekali bawa keluarga anda menjamu selera. Sebaik-baiknya bawa sekali ibu bapa kedua belah pihak. Jika mampu jemput sekali anak-anak yatim makan di restoran. Tujuannya agar perasaan merajuk isteri akan hilang melihat kesungguhan anda membawa kebahagiaan kepada orang sekeliling. Anda akan turut merasa bahagia memberi makan anak-anak yatim. Niat yang baik Allah akan bantu hambanya melalui kebahagian rumah tangga.

Nasihat Datuk Fadzilah Kamsah mengatasi merajuk

  • Mencari penyelesaian dalam situasi ‘menang-menang’.
  • Menghormati dan mengambil kira ‘gerak batin’ (intuition) pasangan
  • Tidak mengejar kebendaan semata-mata.
  • Sedar bahawa perselisihan kadangkala tidak boleh dielakkan.
  • Mengubah diri untuk merangsang perubahan kepada pasangan.Sumber

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *