Begitu mudah untuk merawat jerawat

Begitu mudah untuk merawat jerawat

Jerawat bukan masalah serius, namun bencolan kecil itu mampu merosakkan penampilan terutama jika tumbuh pada wajah.

HARUS disedari masalah jerawat tidak berlaku pada zaman remaja sahaja. Tidak terhad kepada peringkat umur, walau ketika mencecah 40-an.

Sedikit perbezaan antara lelaki dan perempuan ketika diserang jerawat.

– Lelaki lebih cenderung memiliki jerawat untuk tempoh yang lama dan kesan luka jerawat kekal.

Bagi perempuan, akan mendapat jerawat berulang kali, namun tidak kekal. Ini kerana perubahan hormon dan juga penggunaan alat kosmetik.

Berikut ialah petua merawat jerawat:

1. Kulit sentiasa bersih

Membersih kulit wajah mestilah secara teratur bagi memastikan kulit sihat dan bersih.

2. Jangan kerap mengambil makanan bersusu

Daripada hasil penyelidikan Journal of American Academy of Dermatology, pengambilan produk bersusu akan meningkatkan penghasilan minyak pada kelenjar dan tersumbat mencetuskan jerawat.

3. Elak merokok

Merokok akan mencetuskan pengeluaran sebatian kimia dalam badan yang dipanggil radikal bebas. Ia akan membuatkan tubuh menghasilkan protein yang menyebabkan keradangan atau sitokin. Molekul ini memainkan peranan dalam fasa awal jerawat.

4. Kebersihan alat pencukur

Sentiasa beri perhatian kepada kebersihan alat pencukur yang digunakan. Termasuk produk cukuran/aftershave. Bercukur boleh mencetuskan jerawat dipanggil barbae folliculitis (bencolan kecil berwarna merah).

5. Berhati-hati memilih produk

Jerawat turut boleh berlaku disebabkan oleh penggunaan produk kosmetik. Elakkan produk yang mengandungi alkohol kerana ia boleh mencetuskan jerawat. Pilih produk yang membersih pori-pori muka yang mengandungi carnitine dan ekstrak buah-buahan.

6. Bersihkan telefon bimbit

Salah satu punca kuman pada kulit apabila guna telefon bimbit terlalu lama pada muka. Penyelesaiannya gunakan fon telinga dan rajin membersihkan telefon bimbit sebelum digunakan.Sumber

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge